18. 5. 2024 - LITOMĚŘICKÉ POCHODY

30.04.2024 15:22

18. května 2024

LITOMĚŘICKÉ POCHODY – 45. ročník

Klub českých turistů Litoměřice zve všechny příznivce pěší turistiky na tradiční pochod, který se již dostal po dvacetileté přestávce opět do původní kondice. Turistická akce, zařazená do celostátního kalendáře pochodů a podpořená Zdravým městem Litoměřice, se uskuteční dne 18. května 2024. Plánované turistické trasy v délce 8 až 23 km zavedou turisty na místa, která jsou v blízkém okolí atraktivní (vrch Radobýl, vyhlídka Kalvárie, vyhlídka K. Pouchy, zřícenina hradu Kamýk, Hibschova jeskyně, stezka žernoseckými vinohrady, Park inspirace, kaple Loreta a další). Trasy jsou určeny všem věkovým kategoriím, a tudíž široké veřejnosti. U Hibschovy jeskyně budou opět připraveny nenáročné aktivity pro děti i dospělé.

Tentokráte bude premiérově pochod pro opravdové nadšence pěší turistiky umocněn trasami 30 a 38 km. Připravované trasy zavedou turisty na jedinou sedmistovku Českého středohoří na pravém toku Labe, na horu Sedlo. Nad Třebušínem bude možnost posoudit postup stavebních úprav gotického hradního sídla Jana Žižky - hradu Kalich. V případě absolvování výstupu na Trojhoru, bude možné také zjistit, že vrchol má znaky vysokohorského štítu. Další výstup bude i na Laffitovu vyhlídku nad Litoměřicemi. Obě trasy povedou souběžně, kratší trasa nezahrnuje vrcholové výstupy. Celkově bude záležet pouze na každém, jakou trasu si z připravované nabídky zvolí.

Pochod startuje od 8 do 10 hodin na Mírovém náměstí. Trasy 30 a 38 km startují od 6,30 do 9,30 na nádraží ČD v Úštěku. Ukončení pochodu bude do 18 hod. na Mírovém náměstí v Litoměřicíc